Skład:
- 2 kostki rosołowe lub bulionetka
- 1 marchewka
- 0,5kg brokułów
- ser żółty
- mleko lub śmietana (opcjonalnie)
- 1,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- olej
Przede wszystkim - myjemy wszystkie warzywa :)
Gotujemy bulion z kostek rosołowych.
W drugim garnku na oleju podsmażamy brokuły i cebulę, po 10 minutach smażenia dodajemy zagotowany wcześniej bulion.
Dodajemy marchewkę pokrojoną na 3 części.
Gotujemy 15 minut.
Jak już warzywa trochę zmiękną wyciągamy je z garnka, wkładamy do blendera.
Dodajemy 3 ząbki czosnku i miksujemy.
Może być tak, że nie wszystkie warzywa uda się zmiksować na raz. Wtedy działamy "na raty" :)
Wymiksowane brokuły, marchew i czosnek z powrotem dodajemy do bulionu.
Do smaku można dodać żółty ser, śmietanę lub mleko.
Zupka gotowa!