Energetyczna herbata z imbryka na miłe popołudnie :)

Polecam serie herbat TEA CLUB z Rossmanna.
Rozgrzewające z nutą cytrusów, papai i imbiru oraz odprężające i zmysłowe czarne herbaty z dodatkiem migdałów, o rumowo-kawowym aromacie.

Zupa pomidorowa z korzeniem imbiru i pietruszką

Eksperymentowanie w kuchni wychodzi mi identycznie jak eksperymentowanie w życiu :)
Stąd też pomysł na zupę pomidorową z korzeniem imbiru.
Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu.



Co nam trzeba:

- korpus lub udko z kurczaka
- Vegeta
- koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki
- natka pietruszki
- włoszczyzna
- korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy
- śmietana 12 volt/ opcjonalnie
- ryż


Gotujemy korpus w wodzie.
Do powstałej bazy dodajemy włoszczyznę, jak się chwilę pogotuje to dodajemy koncentrat pomidorowy.
Osobno zagotowujemy ryż.
Na koniec gotowania, ok. 5minut przed nałożeniem zupy do talerzy, wkładamy kawałek korzenia imbiru do garnka. Przyprawić Vegetą do smaku.
Zupę podajemy posypaną natką  pietruszki. Opcjonalnie jak kto lubi można zabielić śmietaną.
Smacznego :-)

Roladki schabowe z sałatką "wymyślanką"

Prawdziwi mięsożercy muszą czasem zjeść coś bardziej "egzotycznego" :)
Na taką okoliczność proponuję roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :)



Skład:
- mięso schab/ 6 kotletów
- ogórki kiszone
- łosoś norweski/ 1 kawałek
- czosnek/ 3 ząbki
- miód
- kapusta włoska
- sałata radicchio/cykoria
- marchewka
- olej do smażenia
- 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek
- ser żółty
- papryka słodka
- sos sojowy imbirowy
- cebula
- bułka tarta
- 1 jajko

Kotlety oblewamy sosem sojowym imbirowym + czosnek i wkładamy do lodówki na 1h.


Po godzinie kotlety schabowe rozbijamy na bardzo płasko, zawijamy w nie kawałek sera żółtego, kawałek ogórka kiszonego, czosnku i łososia. Przyprawiamy słodką papryką.


Zawijamy kotlety w roladki, dekorujemy cebulką i odstawiamy na 30minut aby się "przegryzło"


Roladki obtaczamy w panierce z jajka i bułki tartej, tak jak w przypadku zwykłych kotletów i smażymy na patelni.
Przygotowujemy sałatkę :)
Kroimy sałatę i kapustę i marchewkę w paski, wszystko wrzucamy do miski.
Robimy sos do sałatki: 100ml oleju z pestek winogron mieszamy z 1 łyżką miodu i 3-ma wyciśniętymi ząbkami czosnku.
Dodajemy trochę sosu imbirowego i zalewamy miksturą nasze warzywa w misce.
Sałatka gotowa!