Ryba w sosie śmietanowo-koperkowo-sezamowym ze szpinakiem w zalewie serowo-czosnkowej

A dziś tak trochę danie "na leniwca" ponieważ sposób przyrządzania nie tak do końca jest wykonany bez pomocy rynkowych fixów :)
Urozmaiciłam go tylko o posypkę z bułki tartej i sezamu, naprawdę warto!
Za to przepis zdecydowanie prosty a rybka wykwintnie dobra!
Poniżej przepis na danie rodzinne, dla 4 osób.


Składniki:

Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej:
- szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być w liściach lub rozdrobniony
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 plasterków sera
- 3 łyżki gęstej 12 voltowej śmietany (można kupić dużą śmietanę, przyda się również do rybki)
- 50 ml wody
- 1 woreczek ryżu
- Vegeta/ do smaku
- pieprz, sól

Ryba w sosie śmietanowo koperkowym:
- 4 kostki mrożonego mintaja/ polecam produkt z Biedronki, 6 kostek za ok. 9,98pln i tylko 5% glazury
- sos winiary "pomysł na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym"
- 50 ml wody
- 200 ml śmietany 12 voltowej
- bułka tarta
- sezam


4 rozmrożone kostki rybne wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Zawartość sosu z torebki mieszamy z 50 ml wody i 200 ml śmietany.
Wymieszanym sosem zalewamy rybkę w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy 25-30minut w piekarniku 180stopni z termoobiegiem lub 200stopni bez termo.
Na 5 minut przed końcem pieczenia, wysuwamy naczynie z rybą i delikatnie posypujemy rybkę bułką tartą i sezamem. Pieczemy kolejne 5 minut.
W czasie gdy robi nam się ryba, przyrządzamy szpinak.
Szpinak w brykiecie czy w liściach nawet zamrożony wrzucamy do garnka, zalewamy 50 ml wody i dodajemy 1 łyżkę masła.
W drugim garnku gotujemy woreczek ryżu.
Rozmrożony, gotujący się, miękki szpinak doprawiamy 3 ząbkami rozdrobnionego czosnku, 5 plasterkami drobno pokrojonego sera żółtego i 3 łyżkami śmietany.
Dla intensywniejszego smaku można dodać parę szczypt Vegety oraz pieprz i sól.
Na koniec dorzucamy ugotowany ryż.