Cake Pops czyli przepyszne czekoladowe lizaki

 A na weekend eksperymentowałam z Cake Pops'ami :-)


Przepis na ok. 34 lizaczki:

- 400g biszkoptów (Ja zużyłam 4xpo100g)
- 250g serka Mascarpone
- 4 łyżeczki kakao
- 3 polewy czekoladowe (lub inne smaki)
- kolorowe posypki cukrowe
- patyczki do szaszłyków lub do lizaków
- styropian

Biszkopty rozmiażdżyć wałkiem na drobno (Ja to robię nie wyciągając biszkoptów z paczki, walę śmiało młotkiem w opakowanie)
Dodajemy kakao, mascarpone i dokładnie mieszamy aż do uzyskania plastycznej masy, odłkadamy do lodówki na 10min.
Z masy formujemy kulki i wsadzamy do lodówki na 20min.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Końcówki patyczków maczamy w polewie i nabijamy tak do połowy kulki , odstawiamy na 10min do lodówki aby czekolada dobrze zespoiła się z masą.
Przygotowane już lizaki na patykach maczamy w polewie czekoladowej, a następnie obsypujemy kolorową posypką.
Gotowe nabijamy na kawałek styropianu i czekamy aż czekolada zaschnie.




Jak widać smakuje nawet takim dużym dziewczynkom jak Frania :-)