Grillowana i soczysta pierś kurczaka z warzywami + przyprawy kuchni egipskiej

Witajcie,

Dzisiaj chciałam zaprezentować Wam super soczystą, aromatycznie orientalną i prostą w przygotowaniu potrawę czyli grillowaną w piekarniku soczystą pierś kurczaka w warzywach z przyprawami kuchni egipskiej.
Mięso drobiowe jest szczególnie polecane podczas trzymania diety.
Bogata w białka z niską ilością tłuszczu pierś z kurczaka to doskonała potrawa na odżywczy i dietetyczny obiad. Również przy takim posiłku wzmacniamy nasz układ odpornościowy, dostarczając mu cynk, magnes, witaminy z grupy B i potas.


Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- mieszanka warzyw (wedle uznania)
- naczynie żaroodporne
- folia aluminiowa
- przyprawy: kurkuma , pietruszka, fenkuł, pieprz, mięta, sól jodowana, kolendra, trochę cukru brązowego.



Rozgrzewamy piekarnik na 190stopniach z funkcją grilla.
Pierś lekko rozbijamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folia aluminiową wraz z warzywami, przyprawiamy.
Pieczemy ok 25min, od czasu do czasu przekładając mięso.