Zrób sobie...PESTO

Dziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku,  ziaren słonecznika oraz dyni.


Potrzebować będziemy:

- ok.40 listków ze świeżej bazylii
- 3 ząbków czosnku
- garści startego sera Parmezan lub Grana Padano
- garści słonecznika i pestek z dyni
- oliwy extra virgin (ok. 70-100 ml)
- soli i pieprzu
- 3 garście świeżego szpinaku


Pestki z dyni oraz słonecznik lekko podsmażamy na patelni. Podsmażone ziarenka wkładamy do blendera.




Na tej samej patelni lekko podsmażamy szpinak.


 
W blenderze miksujemy czosnek, podsmażone ziarna oraz bazylię, dodajemy łyżkę oliwy.



Do zmiksowanych produktów dodajemy podsmażony szpinak oraz garść startego sera Parmezan lub Grana Padano, nie za dużo aby pesto nam się nie kleiło.
Podczas całego procesu miksowania dodajemy stopniowo oliwę virgin.