Domowy twaróg z prawdziwego krowiego mleka

Rok temu podczas rowerowych wycieczek po pobliskich wioskach udało mi się zakolegować z łaciatą sąsiadką :)
Na dzień dzisiejszy owoce naszej przyjaźni są częstym gościem na moim stole!
Poniżej zdjęcie uroczej krasuli + przepis na domowy twaróg 100% z jej naturalnego krowiego mleka.


Świeże krowie mleczko odstawiamy w misce, w temperaturze pokojowej. Gdy zrobi się już kwaśne
ogrzewamy je bardzo powoli do temperatury  aż twaróg oddzieli się od serwatki ( nie można zagotować mleka bo twarożek będzie bardzo suchy) 
Następnie przelewamy mleko na sito, oddzielając serwatkę.
Możemy przełożyć twarożek z sita na lnianą ściereczkę aby się ładnie odsączył.

Gotowy ser możemy posolić, dodać szczypiorek i rzodkiewkę oraz śmietanę.
Smacznego!