Na co dzień nie eksperymentuje z grzybami ale gdy na horyzoncie pojawiają się aromatyczne kurki to żal nie wyczarować z nich czegoś dla odmiany :)
Sos z kurek robiłam po raz pierwszy i mimo obaw wyszło smakowicie!
- 400g kurek
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- makaron z pełnego ziarna
- koperek
- jogurt 0%
- szczypta mąki
- 1 cebula
- bulion drobiowy
- 2 ząbki czosnku
Podsmażamy cebulkę wraz z kurkami, po 10 minutach dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
Smażymy 10min, dodajemy bulion drobiowy rozpuszczony uprzednio w szklance z ciepłą wodą i 3 łyżkami jogurtu. Całość mieszamy na patelni. Na koniec dodajemy czosnek i koperek.
Podajemy z ugotowanym al dente pełnoziarnistym makaronem.
Naleśniki z domowym musem jabłkowym i cynamonem
Uwielbiam zapach naleśników, szczególnie w sobotni poranek i w połączeniu ze świeżo startym cynamonem oraz domowym musem jabłkowym.
Tym razem naleśniki wypróbowane na mleku sojowym, i wychodzą równie dobrze jak z klasycznego krowiego.
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli i cukru
- laska cynamonu
- mus jabłkowy (najlepszy podprowadzony z babcinej piwnicy)
Składniki mieszkamy ze sobą do konsystencji pół gęstego ciasta, smażymy na patelni.
Na tarce ścieramy cynamon, posypujemy usmażone naleśniki, dodajemy mus jabłkowy.
Tym razem naleśniki wypróbowane na mleku sojowym, i wychodzą równie dobrze jak z klasycznego krowiego.
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli i cukru
- laska cynamonu
- mus jabłkowy (najlepszy podprowadzony z babcinej piwnicy)
Składniki mieszkamy ze sobą do konsystencji pół gęstego ciasta, smażymy na patelni.
Na tarce ścieramy cynamon, posypujemy usmażone naleśniki, dodajemy mus jabłkowy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)