Pieczone jabłka nadziewane sosem miodowo-cynamonowym z rodzynkami i migdałami

W przeciwieństwie do Ewy, mnie akurat nie musi kusić wąż abym smakowała jabłka z naszego wiejskiego dzikiego drzewka. I choć bardzo lubię o poranku zerwać sobie takie surowe, skąpane w rosie, zimne jabłuszko to dziś na deser, dla odmiany, owoce pieczone, nadziewane sosem miodowo-cynamonowym z migdałami i rodzynkami.
Świetna sprawa na szybką i słodką przekąskę :)

Przepis:

6 jabłek
1/4 szklanki miodu
1 łyżka masła
garść cynamonu
garść rodzynek
garść migdałów

Jabłka myjemy i wykrajamy środek. Aby owoce zachowały stabilność na talerzu odkrajamy na płasko spód każdego jabłka. Skórkę dziurkujemy wykałaczką aby nie pękała przy pieczeniu.
Miód z masłem roztapiamy w garnku, dodajemy cynamon, rodzynki oraz migdały.
Środek jabłka wypełniamy masą miodowo-cynamonową, wkładamy do piekarnika i pieczemy na 180 stopniach przez około 25min, do miękkości.
Smacznego :)