Bigos na ciemnym piwie

Staropolskim obyczajem...bla bla bla, zachciało mi się bigosu po prostu! ;-)

Wg przepisu Roberta 'Robin Hooda' Z. 

Składniki:

- 1 kg kapusty kiszonej
- 400 g surowego mięsa schabowego
- 4 kiełbaski śląskie
- 250 g boczku wędzonego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki kminku/ przyprawy do bigosu
- 2 łyżeczki majeranku
- mały koncentrat pomidorowy
- szklanka ciemnego piwa

Wrzucamy do gara drobno poszatkowaną kapuchę, pokrojone w kostkę mięso schabowe, kiełbaskę oraz boczek. Dodajemy łyżeczkę przyprawy do bigosu, 4 listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Na sam koniec dolewamy koncentrat pomidorowy oraz szklankę ciemnego piwa.