Prosta zupa z cieciorki i soczewicy

Ogromną zaletą roślin strączkowych są ukryte w nich wartości odżywcze: białko, błonnik, potas, wapń, magnez oraz pokłady witamin z grupy B.
Dlatego na zimowe obiady bardzo polecam prostą w wykonaniu zupę z cieciorki i soczewicy.

Składniki:
- puszka konserwowej soczewicy
- puszka konserwowej cieciorki
- puszka pomidorów całych lub w kawałkach
- szczypta kolendry
- szczypta kuminu
- szczypta pieprzu
- kostka rosołowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- grzanki z chleba 

W garnku podsmażamy cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Dodajemy pomidory wraz z miąższem . Gotujemy 10 minut. Dodajemy puszkę soczewicy oraz cieciorki. Dodajemy kostkę rosołową ówcześnie rozpuszczoną w szklance wrzątku. Dodajemy przyprawy. Wszytko miksujemy blenderem.
Podajemy z grzankami z chleba.