Lasagne z własnym sosem beszamelowym

Jako maniaczka wszelkiego typu makaronów oraz fanka kuchni włoskiej odważyłam się w końcu zabrać za Lasagne.
Wyszło bardzo smacznie :)

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 puszka pomidorów z puszki
1 mały koncentrat pomidorowy
2 cebule
makaron gotowy Lasagne
3 ząbki czosnku
40 dag żółtego sera
szklanka mleka
4 łyżki mąki
4 łyżki masła lub margaryny
bazylia
oregano
pieprz
sól
oliwa z oliwek
olej

Na rozgrzany olej wkładamy drobno posiekaną cebule oraz czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy mielone mięso, smażymy do momentu gdy mięso straci swój różowy kolor. 
Dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz, mieszamy. 
Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na małym gazie ok. 10 minut. 

Na drugiej patelni lub w garnku przygotowujemy sos beszamelowy. 
Roztapiamy masło/margarynę, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy cały czas mieszając, zalewamy szklanką zimnego mleka i ciągle mieszając zagotujemy. Dodać sól oraz pieprz do smaku.
 Makaron lasagne podgotowujemy około 3 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso.
Ostatnia warstwa powinna składać się z mięsa posypanego startym serem.
Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok. 40 minut.