Chłodnik Anny B.

Podczas odwiedzin u mojej przyjaciółki Anki udało mi się załapać na pyszny chłodnik
Nie mogłam nie wziąć przepisu!

Składniki:

- botwinka
- marchewka młoda
- pietruszka
- por
- kostka rosołowa
- 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych
- 5 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- śmietana 12 volt
- 4 jajka na twardo

- botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostek bulionu drobiowego (dodać wedle uznania i zapotrzebowania)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego – dodać w trakcie gotowania dla dodania kolorku i smaku
- zagotowany wywar wystudzić i potem wstawić na godzinkę do lodówki
- 4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru
Po wyjęciu , dodać śmietanki 12 volt i wylać na talerz. Do każdego talerza dodać po 2 przekrojone na pół jajka ugotowane na twardo.

Można podawać z młodymi ugotowanymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką

usmażoną na masełku.

Niebo w gębie!


Zupa Salsa - rozgrzewająca i aromatyczna

Dla tych wszystkich, którzy preferują zupy na ostro przedstawiam "Salsę"

Składniki:

- 2 pałki z kurczaka
- pół paczki warzyw na patelnię
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
- 3 małe papryczki chilli
- woreczek kaszy jaglanej
- 3 łyżki śmietany 18 volt
- 1,5 łyżeczki pasty curry
- przyprawy: kumin, ostra papryka, majeranek, kolendra

Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię, po kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki ( w obu przypadkach nie odsączamy sosu tylko wlewamy razem z warzywami z puszki), przyprawiamy wg uznania.
Śmietanę oraz kaszę jaglaną możemy wrzucić do gara z zupą lub podawać bezpośrednio na talerz - jak kto lubi :)


Smacznego!


Z cyklu - nie ma jak u mamy :) Jajko sadzone z opruszonymi koperkiem ziemniakami




Klasyczna zapiekana zupa cebuLOVA

Składniki:

- 4/5 cebul
- 3 ząbki czosnku
- 2 nogi z kurczaka
- 5 ziemniaków
- 4 kromki chleba
- szczypiorek + koperek
- kawałek słoniny lub wędzonego boczku
- kostka rosołowa
- ser żółty

Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku.
Podsmażone składniki wrzucamy do ugotowanego wywaru.
Podgotowujemy 15 minut.
Wlewamy porcję zupy do miseczki, na górę kładziemy porcję chleba i posypujemy startym serem żółtym, zapiekamy 15 minut.
Po zapieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem.

Pycha!



Naleśniki z pesto

Naleśniki z pesto
Składniki:
1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
0,5 kubka wody
Plastry sera żółtego
Sos pesto
Papryka ostra

Wyrabiamy ciasto jak na zwykłe naleśniki. Podsmażamy na patelni.
Podczas smażenia układamy na połowie naleśnika ser, sos pesto i posypujemy ostrą papryką. Składamy na pół i podsmażamy z obu stron.
I gotowe:)


Makaron z pesto i kozim serem

Makaron z pesto i kozim serem - po prostu pycha!


Cammembert z płatkami owsianymi górskimi oraz żurawiną

Jednym z dodatków, które ewidentnie kojarzą mi się z zimą jest żurawina!
A dziś na śniadanie ser Camembert naturalny z płatkami owsianymi górskimi oraz żurawiną.
Doskonałe połączenie!


ps. polecam również w wersji na ciepło czyli ser pieczony w piekarniku 10 minut w temperaturze 180 stopni.


Kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym + zapiekane ziemniaczki

Dziś pierwszy raz testowałam kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym japońskim zamiast soli.
Smakowite i proste danie

 
Składniki:
- 500g mięsa mielonego, wieprzowego
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- bułka tarta
- sos sojowy japoński
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- suszony koperek
- przyprawy do ziemniaków
- olej
- 4 duże pieczarki
- pieprz mielony

Kartofelki obieramy i kroimy w duże kostko-kawałki. Układamy na blaszce skrapiając olejem, posypujemy mieszanką przypraw do ziemniaków zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

W misce mieszamy pokrojone w kostkę (obrane) pieczarki, mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulkę, jajko. Dodajemy wyciśnięty czosnek, trzy szczypty mielonego pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego oraz 4 łyżki bułki tartej. Lepimy kuleczki po czym obsmażamy je na rozgrzanej z olejem patelni.


Parówki zapiekane z serem Gouda z cebulką, pieczarkami i w przyprawach

Taka kolacja to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa :)
Jakieś 25 lat temu mój tato przygotowywał to danie i do dziś dzień jest ono niemal tradycją rodzinną!

Parówki rozkrajamy na środku, układamy w żaroodpornym naczyniu, w szparkę wkładamy plasterek sera Gouda, posypujemy majerankiem i ziołami prowansalskimi. Pieczarki oraz cebulkę kroimy w paski i układamy wokół parówek. Zapiekamy w 170 stopniach ok 30 minut.


Hiacynt w szkle

Zakupiony w Biedronce Hiacynt w szkle zapuścił korzenie :)


Koreczki: szynka, mini ogórek konserwowy, ser żółty i oscypek, zielone oliwki


Ognisko w środku zimy - a czemu by nie? ;)

Zapach ogniska, aromatyczne kiełbaski i pieczony cammembert w środku stycznia, bezcenne :)
Wszystkim serdecznie polecam agroturystykę Wichrowe Wzgórza w Międzygórzu.