Pieczony pstrąg z warzywami i roszponką

Cenię sobie szybkie, tanie, zdrowe i smaczne obiady.
No i właśnie pieczony pstrąg z warzywami spełnia te wszystkie założenia.

Składniki: /obiad dla dwóch osób
- tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone)
- roszponka
- mrożone warzywa na patelnie
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- cytryna
- szczypta mielonego pieprzu
- sól
- folia aluminiowa
- oliwa z oliwek

(W sieci sklepów Biedronka dostaniemy wszystkie składniki, 
koszt dania dla dwóch osób ok. 15PLN)



W pierwszej kolejności przygotowujemy masę do nadziania rybki:
W misce mieszamy 2 łyżki masła, 1/2 ziół prowansalskich, szczyptę pieprzu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku.










Pstrąga myjemy, szczyptę soli wcieramy w środek jej brzuszka. 
Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, taki aby bez problemu schować w nim całą rybę. 

Nadziewamy pstrąga przygotowaną wcześniej masą z masła, z zewnątrz skrapiamy cytryną i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich, zawijamy w folii i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni.
( po 30 minutach można rozchylić folię i sprawdzać czy rybka już się upiekła)

Mrożone warzywa na patelnię przekładamy do tacki (naczynia do pieczenia), przyprawiamy pieprzem, solą, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszkamy i pieczemy równolegle z pstrągiem.
Gotowe danie dekorujemy roszponką.