Fasolka po bretońsku

Chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku.

Składniki:
- 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy
- 4 kiełbaski śląskie
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki
- 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- majeranek

Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej.
Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości.
Do gotowego wywaru (fasola wraz z wodą, w której się gotowała) dodaję podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulkę.
Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe.
Całość podgotowuję 10 minut, i dolewam szklankę bulionu.
Na koniec uzupełniam 3 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz doprawiam sypkim majerankiem.
Pycha!





Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny

Nie wiem jak Wy ale Ja już wszędzie wyczuwam nadchodzącą wiosnę!
I tak bardzo brakuje mi świeżych i żywych kolorów za oknem, że wynagradzam je sobie w potrawach!
Dziś na pierwszy rzut leci zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny.
Połączenie przypraw korzennych z lekką klasyczną nutką orientu okazał się strzałem w dziesiątkę!

Składniki:
- 3 papryki: zielona, czerwona, żółta
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 podudzie z kurczaka
- bulion lub kostka rosołowa
- pół cytryny
- przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
- opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy


Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa cytryną i dodajemy 1cm skórki od cytryny, parę listków melisy oraz dodajemy bulion. Podduszamy ok. 10 minut.
Do garnka z podudziem dorzucamy pokrojoną marchew.
Zawartość patelni dodajemy do garnka, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego/ lub więcej jak kto lubi i przyprawiamy. 2 ząbki czosnku skrajamy do zupy/ nie wyciskamy.