Z cyklu: Przemyślenia marketowe :)

Carrefour postanowił wyjść do swoich Klientów z porównywarką koszykowo-cenową. Ja natomiast zauważyłam ostatnio, że w sieci marketów Carrefour kiepsko z produktami, półki opustoszałe, szukałam miodu, w którego składzie nie będzie mieszanki wyprodukowanej z poza krajów UE i nie było. Mimo wszystko Biedronka i Lidl są mi jednak bliższe :)


Akcja OWOCE MORZA czyli potrawy z głębin mórz i oceanów :)



 W dniach 26/01 - 26/02 wraz z Mikserem Kulinarnym organizowałam akcje kulinarną o tytule "Owoce Morza"
Celem przedsięwzięcia było zebranie pomysłów na dania, przystawki, zupy, desery, których bazą są frutti di mare :)
 
Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom :)
Wszystkie dania znajdziecie tutaj: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/owoce-morza-2
Łącznie zebrałam 18 przesmacznych przepisów z czego poniżej publikuję 3 najciekawsze wg mnie potrawy:


1/ Idealna zupa tajska z krewetkami kliknij po przepis
z bloga Justyny mojemenu
http://mojemenu.blogspot.de/2015/02/idealna-zupa-tajska-z-krewetkami-i.html


2/ Fresh spring rolls z surimi i awokado kliknij po przepis
z bloga check-inkitchen
http://check-inkitchen.blogspot.de/2015/02/fresh-spring-rolls-z-surimi-i-awokado.html


3/ Sałatka z krewetkami, awokado i liczi kliknij po przepis
z bloga Kaśki passionatanyprice

http://passionatanyprice.blogspot.de/2015/01/saatka-z-krewetkami-awokado-i-liczi.html










Nototenia pieczona z ziarnami

A wczoraj na kolację gościłam w kuchni Nototenię.
To było Nasze pierwsze spotkanie i ta mała rybka od razu skradła moje serce :)
Z mrożonych tuszek zakupionych w markecie Simply upiekłam nototenię z ziarnami. Pyszne białe mięsko bez problemu odchodzi od ości, których w gruncie rzeczy też nie ma zbyt wiele.
Składniki:
- 4 mrożone tuszki nototenii
- ziarna: słonecznik, owoce goji, dynia
- olej lniany
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- listki melisy

Tuszki moczymy w zimnej wodzie aby się rozmroziły. Obieramy ją z łusek. Suszymy ręcznikiem papierowym z obydwu stron.
Przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy łyżką oleju lnianego oraz łyżką oliwy z oliwek i posypujemy ziarnami.
Pieczemy na 180 stopniach /góra i dół/ ok. 30 minut.
Podajemy z dipem majonezowo-czosnkowym i listkami melisy.