Wariacje Chewy Cookies z M&M czyli multi czekoladowe popękane ciasteczka dla prawdziwych łasuchów!

Jeśli i do Was wraca czasami to natrętne, pchające się na piedestał pragnienie pt "boszzzzz ale bym wciągnęła/wciągnął coś słodkiego!" to fajnie jest mieć w zapasie ten oto przepis na Multi Czekoladowe Ciasteczka z m&m'sami.
Wykonanie jest naprawdę proste i nie trzeba używać miksera, a rezultat na maxa czekoladowy o teksturze 'chewy cookies' czyli twardawej, ciągnącej się masy z typowo popękaną powierzchnią.
No to do dzieła!

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 100g masła/ połowa kostki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1/2 szklanki cukru białego zwykłego
- 100g mlecznej czekolady
- 1 jajko
- M&M bądź też inne lentilki

Mąkę mieszamy z sodą, kawą i kakao.
W kąpieli wodnej stapiamy masło, oba cukry oraz czekoladę ( mój sposób: do garnka z wrzątkiem wkładam trójkątną miskę z Ikea wraz z masą do stopienia, zdjęcie obok), zawartość gotuję i mieszam do momentu uzyskania jednakowej masy.
Odstawiamy całość do wystygnięcia, po czym dodajemy całe jajko oraz resztę suchych składników: soda, kawa i kakao.
Z gotowej masy nabieramy łyżką porcje ciasta i formujemy w dłoni kulki, lekko je spłaszczając. Wykładamy surowe ciasteczko na blaszkę z papierem do pieczenia. Dekorujemy lentilkami.
Bardzo ważne jest aby odstępy między ciastami były dość spore, ok 5cm, ponieważ ciasteczka rosną bardzo w szerz podczas pieczenia.
Czas pieczenia to ok 14 minut w temp 160 stopni (termoobieg góra/dół), wyciągamy blaszkę z pieca gdy ciasteczka wydają się niedopieczone, są miękkie, popękane i mają tylko chrupkie brzegi.






  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • Lentilky, M&M lub Smarties
Mąkę wymieszaj z sodą, kawą i kakao. Stop masło, dodaj oba cukry i czekoladę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodaj do niej jajko, a następnie wmieszaj suche składniki. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach możesz ułożyć czekoladowe cukierki. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Mnie z tej porcji wyszły 4 duże i 8 mniejszych. Pamiętaj by wyciągnąć ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone, ale muszą takie pozostać by utworzyły się na nich charakterystyczne spękania.

'Siechnicka Tundra' czyli warzywna zalewajka z cynamomen, imbirem, mieszkanką curry i wiórkami kokosowymi

Dzień dobry Kochani,

Dziś wpis szybki i wiosenny. Jeśli zatem nie macie jeszcze pomysłu na niedzielną zupę to polecam Siechnicką Tundrę. Niebanalna lecz bardzo prosta zalewajka urodziła się wczoraj i jestem z niej bardzo dumna :)
Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca.

Składniki:
- 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach)
- szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej)
-1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 3 goździki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji
- łyżeczka przypraw curry (użyłam z firmy Kotanyi)
- 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji
- kropla oleju rzepakowego
- 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy

W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty.
Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut.
Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty.
Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe. Podgotowujemy 3 minuty.
Do miski wkładamy 2 łyżki kuskusa i zalewamy zupą.