Przemysł restauracyjny ma się ostatnimi czasy co raz lepiej – dlaczego? Myślę, że główną przyczyną tego stanu rzeczy jest fakt, że Polacy lubią jeść dobrze i smacznie, powoli wychodzą z własnych domów, aby pozwolić się ugościć w restauracjach, których jest co raz więcej.
Oczywiście im większe miasto, tym większe możliwości i szanse na trafienie na naprawdę przyjemne miejsce ze smacznym jedzeniem i miłą obsługą. Największy wybór tego typu miejsc jest bez wątpienia w Warszawie – gdzie zatem warto się wybrać?
Na pierwszym miejscu warto wymienić najbardziej utytułowaną polską restauracje – Atelier Amaro. Restauracja działa od 2013 r, nie ma stałego menu - jest ono dopasowane do rytmu przyrody. Szef kuchni (i jednocześnie właściciel restauracji) mówi, że nie serwuje potraw, tylko tzw. "momenty". Potrawy, których tam skosztujemy są oparte na polskich, sezonowych produktach – co ważne, ich sezonowość nie opiera się na porach roku, ale na znacznie krótszych odcinkach czasowych, w których podawane są całkiem odmienne i wyjątkowe potrawy. Do „momentów” podawane są specjalnie wyselekcjonowane trunki – nie tylko wyśmienite wina, ale też polskie wódki czy miody pitne.
Co zrobić, jeśli zapragniemy spróbować kuchni bardzo kreatywnej, czasem wręcz nietypowej? Najlepiej udać się do Senses – to miejsce odznaczone trzema czapkami w przewodniku Gault & Millau. Szefa kuch zafascynowały polskie produkty - większość ze stosowanych przez niego artykułów pochodzi z ekologicznych gospodarstw. W tej restauracji nie ma stałego menu – to kuchnia kosmopolityczna i kreatywna, eksperymentalne połączenia smakowe, które powodują zachwyt u smakoszy, którzy ją odwiedzają.
Dzisiaj nie je się po to, żeby żyć, ale żyje po to, by jeść. Zgodnie z tą definicją działają wymienione przez mnie restauracje, które pozwalają nie tylko zaspokoić głód, ale też (a może – przede wszystkim) dają możliwość posmakowania świata – nie zapominając o tym, jak bogata i różnorodna potrafi być nasza rodzima kuchnia.
Dziękuję portalowi Warszawski-Sen.pl za współpracę merytoryczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz